HTML

Anarchizmus röviden

Egy modern ideológia.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2007.09.09. 07:26 Kónyi123

Anarchizmus Pár Percben - #05 - Mi az állam ?



"Mi ketten ellenségek vagyunk, Én és az Állam"
Max Stirner

Vitáinkban gyakran utalunk "az államra" De mi is ez tulajdonképpen? Az állam a kormányzat és az összes része. Úgy is hívják, hogy nemzet-állam. (Egy "állam" mint Ohio az usában, mást jelent, alapvetően egy területet,mindegyik állam tagja az USAnak ami viszont egy állam, vagy nemzetállam maga.) Az állam más mint a "nemzet" ami egy csoportra utal azonosság tudattal.
Az USA legötbb lakója tartozik nemzethez, közös a történelmük és a nyelvük. Akkor még itt van az ország. Ez se nem az embereket, se nem az államot jelenti. Ez maga a föld. Újra: Az állam a kormányzat. A nemzet emberek. Az ország pedig a föld. Az anarchisták elpusztítanák az államot. Ez nem azt jelentené, hogy mi megszabadulnánk a föld területektől, vagy az emberektől. Ez annyit tesz, hogy szeretnénk megszabadulni a kormánytól. Ha valaki a kormányt kritizálja az USAban gyakran meg is kérdezik tőle "Miért utálod az országot?" Mi nem utáljuk az országot, csak a kormányzatot(azz államot). Azt kérdezni, hogy miért utáljuk "Magyarországot, vagy az USÁT" értelmetlen. Inkább kérdezd miért utáljuk a kormányzatot! Tulajdonképpen szeretem az országot, egyes részeit főképpen, és a legtöbb embert is. Én csak az államot nem fogadom el (egyiket sem, ez egyértelmü) Ez vezet a nemzetköziség eszményéhet. Mint anarchisták, mi nemzköziség hívei vagyunk(=internacionalisták). Ez annyit tesz, hogy nem hiszünk a határok létezésében. Tulajdonképpen mi is a határ, ha nem valami képzeletbeli vonalra gondolunk a térképen? Mint anarchisták ezeket a vonalakat úgy látjuk mint amik valójában; semminek. Sokkal inkább így gondolkodunk, mint úgy mint a nacionalisták, akik a nemzetüket az összes többi fölé helyezik... internacionalisták vagyunk, úgy látjuk az egész világot, és az összes embert mint a mi saját nemzetünk. Míg ezeknek a szavaknak, hogy "állam", "nemzet", "ország" - megvan mindnek a maga jelentése. Sajnos van ember, aki mégse teljesen érti a különbséget. /elég ritka/ Néha jól használják, néha nem. Sok embernek az állam, nemzet, ország, ugyanazzal a jelentéssel bír. Leegyszerüsíteni a dolgokat persze, sokkal egyszerübb. Sok ember nem tudja, hogy lehetsz állam ellenes, anélkül hogy utálnád az országot, a nemzetet(embereket). Ez a tudatlanság pedig segíti az államot és azokat akik a hatalmon vannak, hogy továbbra is megtartsák azt. Sok ember meg tudja fogalmazni mi is a problémája, de megoldást találni rá már sokkal nehezebb. Ezért kell különbséget tenni. És ezért kell minden egyes alkalommal, ha valaki eltévesztené a valamelyik szót, kijavítani. De ettől még a szaknyelved még mindig nem fogják megérteni.

Szólj hozzá!

Címkék: politika punk nemzet szabadság ország béke állam anarchia egyenlőség eszme anarchizmus röviden nemzetállam


A bejegyzés trackback címe:

https://anarchy.blog.hu/api/trackback/id/tr34160764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása