HTML

Anarchizmus röviden

Egy modern ideológia.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2007.09.09. 07:31 Kónyi123

Anarchizmus Pár Percben - #04 - Az 1917es orosz forradalom


"Egy forradalmi elmélet nélkül
     nem létezhet forradalmi mozgalom"
                    Vladimir Lenin

Az 1917es orosz forradalom, érdekes, de félremagyarázott. Két eseményből áll össze "A februári forrdalom" és "Az októberi forradalom". A forradalom, amely szabados alapelvekkel indult, tragikus véget ért. Ha kicsit tanulmányozzuk ezt az eseményt, mi anarchisták sokat tanulhatunk a forradalmakról. Beleértve a legnagyobb leckét... Hogyan NE csináljunk forradalmat. 1905ben az általános sztrájk alatt, megalakultak az első "szovjetek". Szovjetek tanácsok, melyek a munkahelyeken alakultak, bitosítva ott a demokráciát. Napjainkban hasonló elgondolás valosul meg az egyesült államokban... balszerencsénkre. Egy gyors ugrással, 1917ben is vagyunk, folyik az első vilgáháború, és a dolgok elég rossuzl mennek Oroszországban. A februári forradalom sztrájkok és demonstrációk sorozatával kezdődött. A munkások spontán átvették az irányítást a gyárak felett, a szovjeteket átgondolták. (... ez bizonyítja, hogy LEHETSÉGES hogy a munkások átvegyék...) Miklós cár féltve életét lemondott.Hatalmi harcok törtek ki a szovjetek és egy új ideiglenes kormányzat között. Októberben, a bolsevikok felülkerekedtek, és az ideiglenes kormány megragadta a hatalmat. Úgy tűnt hogy a szovjetek már irányítás alatt vannak. Ez azt jelentette, hogy az emberek újra irányítás alatt vannak. Igazi forradalom volt, de a következő év tavaszával a szovjetek elvesztették a hatalmat. Ezzel véget is ért a forradalom. De mi történt ? Amikor a forradalom kitört, az emberek felkészületlenek voltak, tapasztalatilag és eszmeileg is. A bolsevikok, Vladimir Lenin vezetésével, voltak csak az egyedüli forradalmárok, előre megszervezve. Ezért voltak képesek, hogy az emberek közt, gyorsan követőket találjanak. Hogy elérjék a hozzájárulásukat, a bolsecikok anarchista szlogeneket használtak. És müködött. Az embereknek nagyon is tetszett amit hallottak tőlük, és elkezdték támogatni a bolsevikokat. Októberban a bolsevikok felülkerekedtek az ideiglenes kormányon. De 1917 vége felé az anarchisták mint például Voline figyelmeztető jeleket adtak. Azt mondták, hogy a bolsevikok burtális totalitáriánus diktátori rendszert készülnek bevezetni. És tökéletesen igazuk is lett. (Mikhail Kamunin ez már megjövendölte a "Statism and Anarchy" "Államiság és anarchia"-ban 1873ban) 1918van a bolsevikok váltak az orosz kommunista társaság vezetőivé. A történet többi részét már ismerjük. Egy erőszakos, szörnyü diktátori uralom alá hajtották az országot. Évtizedek szegénységben, kínzásokkal, gyilkosságok és földre súlytó nyomor következett... Elöször Lenin alatt, késöbb pedig egy szörny alatt aki emberi formát öltött... Joseph Stalin uralma alatt. 1991ben a Szovjet únió felbomlott. Több tonna könyv szól erről a témáról. Természetesen bőven akad köztük jó is. Egy anarchista müvét ajánlanám, Miután elolvastad ezt a cikket az orosz forrdalomról, ajánlanom George Orweell "Animel Farm"jét.

 "Akik nem emlékeznek a múltra
        Arra kárhoztattak, hogy megismételék"
                            Santayana

Ezért tanulunk történelmet. A leckék készen állnak. Már csak nekünk kell elsajátítani őket.

( egy jó anarchista olda: Google "Anarhy Archives" )


Forrás:
https://www.youtube.com/watch?v=5_ThJEBURQQ

Szólj hozzá!

Címkék: politika punk történelem orosz szabadság szovjet forradalom béke anarchia lenin egyenlőség eszme bolsevik anarchizmus röviden anti kommunista


A bejegyzés trackback címe:

https://anarchy.blog.hu/api/trackback/id/tr17160768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása