HTML

Anarchizmus röviden

Egy modern ideológia.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

2007.09.09. 07:35 Kónyi123

Anarchizmus Pár Percben - #01 - Bevezetés


Mi is az anarchizmus ? Legegyszerübben egy eszme. A célja, hogy minden embernek meglegyen mindene amire csak szüksége lehet. Beleértve ételt, öltözéket, lakhelyet // orvosi ellátást, és egyéb hasznos dolgokat// Így minden mást amire igényük lehet, hogy teljes életet élhessenek
Ebbe beletartozhat az oktatás,a müvészet, és egyéb szórakozási lehetőségek biztosítása. Az anarchisták hisznek abban, hogy mindenkinek joga van ezekhez a dolgokhoz. Ezzel valószínüleg te is egyetértesz, hogy ez egy szép eszme. A legtöbb ember egyet is ért. De még így is, a legtöbb ember elfodul az anarchizmustól. Ennek mi is az oka ? A szótár... igen, a szótár. Mert azt írja, hogy az anarchizmus káosz és erőszak. De ha tényleg ezt jelentené, miért lett volna annyi intelligens ember anarchista ? Történészek, profeszorok, antropológusok, irodalmárok, zeneszerzők, környezetvédők... Fényképészek, film készítők, kamion sofőrök, és még egy orosz herceg is. Mindannyian anarchistának tartották magukat; Howard Zinn, David Graeber, Jean Vigo, Peter Kropotkin és Jon Jost, John Cage, Noam Chomsky, Ed Abbey, mindannyian híresek a maguk területén.És mind anarchisták. És nincsenek egyedül. Sokunk, az átlag emberek között is anarchista. ( Én is programozó vagyok ). Nah vissza szótárhoz - az a céljuk, hogy rövid és egyszerü leírást adjanak meg - Nem tudják egy 150 éves múlttal rendelkező eszme meghatározását besűriteni pár sorba. Szóval, ha valami ideológiának nézel utána, a szótár nem az igazi hely. Próbálj inkább valami enciklopédiát, mint például a wikipedia. És beláthatod, hogy amit hallottál eddig az anarchizmusról, annak a nagy része tévedés. Az anarchisták nem akarnak káoszt. Nem akarunk bünözést. Nem akarunk erőszakot, betöréseket, nemi erőszakot vagy gyilkosságokat. És főként nem egy "A legerősebbek életben maradása" társadalmat... Ahol bárki azt teheti amit csak akar. Nem vagyunk primitivisták. Nem vagyunk primitivisták, se  technológia ellenesek! (A primitivisták egy civilizálatlan társadalmat szeretnének.) Az igaz, hogy szerintünk nincs szükség kormányzatra, de ez még nem azt jelenti, hogy mi zürzavarban szeretnénk élni. Tulajdonképpen a legtöbb anarchista, úgy írja le az ideális társadalmat amit elképzel, mint "egy magasan szervezett". Mi csupán nem akarunk embereket akik FELETTÜNK állnak, és HELYETTÜNK hozzák a döntéseket. Mivel ők mindig csak olyan döntéseket hoznak, amelyek keveseknek jók, de a többséget negatívan érinti. Szívesebben döntenénk mi magunk, és még csak kormányzatra sincs szükségünk hozzá.HATALMAS különbség van a kormányzás és a szervezés között. Mint anarchisták nekünk az elsőből nem kell, de viszont az utóbbiból sok-sok. És egész jó ötleteink is vannak, hogy hogyan váltsuk valóra ezt az eszményt, az anarchizmust.

További infókért, tartsátok a szemeteket az új leckéken! És olvassatok!

Forrás:
http://www.youtube.com/watch?v=6nPH7CLqzuQ

1 komment

Címkék: punk közélet szabadság béke anarchia egyenlőség eszme anarchizmus anarchista röviden


A bejegyzés trackback címe:

https://anarchy.blog.hu/api/trackback/id/tr73160771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.11.19. 10:47:21

Kár, hogy nem csinálod tovább ezt a blogot. Örömmel olvasnám.
süti beállítások módosítása